Cei mai importanti investitori rusi vin la Rafo | Onesti

Mobile Menu

ads

Responsive Leaderboard Ad Area with adjustable height and width.

More News

Cei mai importanti investitori rusi vin la Rafo

octombrie 14, 2011
Actionarul majoritar al societatii Rafo, presedintele Iakov Goldovskiy, si presedintele Consiliului de Administratie al rafinariei, Miroslav Dermendjiev, vor aduce in Onesti, saptamina viitoare, cel mai important grup de finantare – investitori de la Moscova (o delegatie formata din noua persoane, in frunte cu presedintele unui important grup petrolier). Vestea ne-a fost reconfirmata de liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marian, cel care a anuntat-o si la sfirsitul saptaminii trecute, cu prilejul vizitei la Rafo a unui grup de participanti la un forum de afaceri organizat in Bacau de Platforma Europeana de dezvoltare, singura voce antreprenoriala romaneasca in Parlamentul Europei.


Sosirea delegatiei de investitori rusi – a precizat Ion Marian – se va intimpla dupa nenumarate alte vizite la Rafo, la sediul din Bucuresti si din Viena a unor investiutori interesati de rafinaria onesteana. “Trebuie sa subliniem si cu acest prilej – a mai spus liderul sindicatului – ca actionarul majoritar, presedintele Consiliului de Administratie si directorul general al rafinariei, precum si intregul executiv nu au intentia si nu au pomenit niciodata ca doresc sa inchida unitatea sau sa-i valorifice instalatiile la fier vechi. Dimpotriva, s-a precizat mereu ca in pofida tuturor necazurilor, a blocarilor intentionate sau chiar programate din partea unor rauvoitori, unitatea isi va realiza programul de investitii si va reporni in doua etape”.
In acest sens, factorii responsabili nominalizati au avut discutii si negocieri cu toate institutiile statului, in scopul acordarii garantiei de stat, garantie care din diverse motive a ramas temporar blocata, au avut intilniri si negocieri la institutii financiare externe, grupuri financiare si investitori. “Toti – a mai spus Ion Marian – au apreciat ca Rafo este o unitate viabila, ca nu are niciun fel de datorii, ca are realizate toate programele care tin de mediu si un proiect investitional deosebit care merita sprijinul si implicarea institutiilor financiare si investitorilor. Toate discutiile sint, insa, temporar blocate din motive de siguranta din partea bancilor si investitorilor, avind in vedere criza financiara, care speram ca in doua-trei saptamini se va transa intr-un sens pozitiv, fapt ca ar debloca accesarea resurselor financiare. Din toate aceste eforturi, sigur, in scurt timp, Rafo isi va gasi finantatorul pentru linistea si stabilitatea societatii si salariatilor, trecindu-se direct la implementarea proiectelor.”
Asa cum scriam, la timpul potrivit, Iakov Goldovskiy a acceptat, in vara trecuta, provocarea Guvernului Rusiei de a se reintoarce in tara (spre surprinderea multora din Rusia!) pentru a prelua, spre coordonare si implementare, cel mai vast program de modernizare a rafinariilor si sectorului petrochimic din Rusia”. Astfel, de patru luni Iakov Goldovskiy si Andrey Yurkevich, membru in Consiliul de administratie al Rafo, si alti specialisti lucreaza la Moscova pentru implementarea proiectului.
Agentiile de stiri dadeau, la inceputul verii, stirea ca Iakov Goldovskiy, fostul presedinte al companiei petrochimice ruse Sibur, ar putea deveni consultant al conglomeratului de firme Sistema în selectarea si formarea de noi active in industria petrochimica. AFK Systema, compania care controleaza producatorul de petrol Bashneft, are in vedere infiintarea propriei sale exploatatii chimice. Societatea ar putea prelua companiile Togliatti-Azot, cel mai mare producator de amoniac, Rossosh (bazata pe Minudobrenya si Sibur-Minudobrenya), producatori de ingrasaminte chimice. Pentru a studia sectoarele cu potential interesant, AFK intentioneaza sa infiinteze mai multe birouri de proiect.
Iakov Goldovsky este un antreprenor cu experienta in industria chimica. Pina la sfirsitul anilor 1990, el a consolidat mai mult de 20 de intreprinderi exploatate de Sibur, care a investit aproximativ 500 de milioane de dolari si a devenit cel mai mare producator in industria petrochimica din Rusia. Magnatul controleaza – conform media-ei ruse – companii ca Nijni Novgorod (chimice pe baza de plante), Korund Plexiglas Dzerzhinskoye si Orgsteklo.

Ziarul de Bacau

0 Please Share a Your Opinion.:

Trimiteți un comentariu